Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
27.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Existuje mnoho různých typů solárních článků a pokud jde o ty tandemové kombinující křemíkové a perovskitové, podařilo se překonat rekord s novou hodnotou účinnosti 32,5 %. Laboratoře na Helmholtz Zentrum Berlin se tak opětovně ujímají vedení.
Pate1973 (260) | 31.12.202210:49
Pokud o to má někdo zájem doporučuji si o tom něco přečíst a nebrat zdejší chytrolíny příliš vážně. Panely se zaplatili už před dvěma lety a za současných cen o tom nemůže být diskuze. Nehodí se to na každý dům ale kde ano je to v současné době celkem slušná investice.
Odpovědět0  0
Eskymak (1057) | 28.12.202220:34
Teoretická návratnost invenstice do FVE je stále 10+ let. To už bude na konci životnosti veškerá elektronika okolo ­(střídače, nabíječe, baterie,...­) a dále už klesá i výkon samotných panelů, takže jsou nutné další investice. Zaplatí se to vůbec někdy?
Odpovědět1  0
wrah666 (6205) | 28.12.202221:02
Pokud by to nebylo zvýhodňované a distributorm neměl povinnost tu elektřinu odebírat a ještě za lepší ceny? Nikdy. A o to jde. Je to nesmysl jak ekonomický, tak ekologický i technický.
Odpovědět1  1
HoryR (12) | 29.12.20222:14
Proboha. Nevím čím to je. Zda máš nízkou kapacitu mozku a píšeš blbosti. Nebo nízké sebevědomí a proto se snažíš dokazovat znalosti sobě i okolí. Ale píšeš blbosti. Máš pouze neznalosti. Skoro v každém příspěvku od tebe jsou nesmysly. Když o tom nevíš, nepiš!
Distributor není povinnen odebírat.
Když už odebírá, tak za horší ceny a ještě s hromadou poplatku­(takže se nevyplatí odprodávat klasickým distributorům. Tady záleží zase podle tarifu­) . Existuje jeden jediný distributor, který zatím není příliš známý, který odebírá, ale taky prodává za aktuální ceny v daný měsíc. A většina lidí o něm neví a je u ČEZu a eonu, kde na nich tyhle hovada vydělávají!
Takže po stránce ekonomické, obzvláště teď je návratnost 2 roky až 5. Záleží kdo měl kdy postavené. Ten kdo před válkou. Má návratnost do příštího roku. Plus taky záleží na tom, jak je to dimenzované. Ale vždy se to vyplatí.
Obzvláště s kombinací s ev ­(o kterém jsem tě tu taky viděl psát blbosti­). Je bambilion videí majitelů elektrovoltaiky, kde to vysvětlují a počítají. A počítají momentálně s návratnosti do roku dvou ­(ti co stihli a mají fotovoltaiku už rok­).
Po stránce ekologické se tohleto vše recykluje. Stejně jako baterie. Teď vznikla nová továrna na recyklované baterie na Slovensku. Takže ano! Je to ekologické!
A po stránce technické. To už ani nemá cenu. Nejsi schopný pochopit základní věci. Takže jsi doteď nepochopil tohle.
Pro ostatní pouze : samozřejmě to má cenu. Vždy mělo.
A ty už přestaň nahánět ego a něco si dokazovat a nesnaž se tu být pod každým článkem. Bez škol to pro tebe nemá cenu. A začal bych základkou.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 29.12.20222:24
Já nepopírám, že lidičkám se to vyplatí. S nesmyslnými zákony a podporou. Ale kdyby to bylo jen na základě reálné výroby, tak o to ani nezavadíte. 1 MWH z Temelína stojí cca tisícovku. Sečti laskavě, kolik stojí tvůj a snad pochopíš.
Odpovědět1  1
tik-tak (113) | 28.12.202212:32
Solár beriem ako doplnok k dnešným veľkým elektrárňam . Sú oblasti s veľkým počtom slnka v roku , málo obývané teda s pomerne vysokou produkciou , Čím vyššia účinnosť tým viac dostaneme z každého článku , a nebude potrebná tak veľká plocha napr.
Ale ano na druhej strane odstavovanie jadrových elektrární je pekná blbosť , solár a vietor to nevytrhnú , jadrová fúzia je ďaleko a efektivita na pováženie ...... Asi naozaj cesta vedie inakade ­/ množivé reaktory so zavážkou paliva raz za desaťročie ...­/ či niečo čo si nevieme ani predstaviť ..?
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 28.12.202213:55
Oblast a málo lidmi současně znamená, že je tam příroda. A nahrazovat ve jménu ochrany přírody přírodu polemi solárních panelů není zrovna dobrý nápad. ­(dokonce i ppušť je živá příroda, má vlastní ekosystém, to jen MY ho nevidíme)
Odpovědět0  1
HoryR (12) | 29.12.20222:31
Když bych pominul možnosti přímořských státu a zde případných přílivových elektráren, které se zrovna začínají stavět ­(první modely už jsou funkční a dost efektivní­)..
Tak by teoreticky ještě vnitrozemským státům zabývala možnost geotermální energie. Už existují momentálně řešení. Ale zprovoznění tohoto řešení je hodně drahé.
Jinak ano. Fúze je ještě minimálně na 20 let daleko, jak by ti řekli třeba profesoři fyziky z vysoké školy. Ze sice udělali teď test, kdy vytvořili o 50 procent ­(přesná čísla nechtějte. Už si to nepamatuji :D­) více energie, než co do toho vložili z toho materiálu. Ale nikdo neřekl, že několik stovek kilowatt spotřebovaly ty lasery, které to změnily na plazmu.. :D
Já osobně nevidím důvod rušit jaderné elektrárny. V kombinaci se soláry, vodní, a větrnou je to pořád čistý zdroj energie. Jen s rizikem.. :D
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 29.12.20223:13
Fúze je už minimálně 50 let daleko 30­-40 let. A naprosto nic se nezměnilo. Onen ­"rekordní zážeh­" sátále spotřeboval na příkunu laserů, co ho odpálí asi 200x víc elektřiny, než se povedlo získat. A navíc ­"zisk­" se týkal cca desetiny KWh po řekněme 10h chlazení celého zažízení. Jinými slovy, takhle to ASI fungovat nebude.
Odpovědět0  0
wrah666 (6205) | 28.12.20228:41
Pěkné, jenže stále je to vysoce nestabilní zdroj. A i s účinností 100% by to stále byl nestabilní zdroj. Plus tím, že je vystaven počasí, tak dost zranitelný. Vítr to urve, kroupy to rozmlátí, napadne sníh a týden či 14 dní to nedá ani watt, v nejlepším případě přijde v létě JEN letní bouřka a od odpoledne do večera to místo 200W bude dávat 15 nebo tak něco. Na tomhle se zkrátka nedá stavět solidní zásobování elektřinou a pokud by to někdy šlo, tak za hodně dlouho. A ne, jak to vykládají zelenošílenci, že vypneme elektrárny a budeme žít ze slunce a větru. ­(Nemluvě o tom, jak obrovské plochy solárních panelu a vrtulí jsou potřeba)
Odpovědět2  4
HoryR (12) | 29.12.20222:23
Ten tvůj ekosystém v hlavě který nevidíme je na tom špatně. Ten mozkožrout tam chcípá hlady ne?
Tobě ani nedochází proč máš u svých příspěvků hromadu mínusů co? A nebude tím, že jsi génius, kterého nikdo nechápe.

Jen dodám k tématu génie. Existují soběstačné domy bez napojení na rozvodnou síť, existující pouze na elektřinu ze solárních panelů.

Mazej zpět do jeskyně a necpi sem ty své fanatické komentáře, které vůbec nemají páru o realitě.
Odpovědět0  0
vilcoo (91) | 28.12.20225:50
To je dobrá správa, súčasné cenovo dostupné a predávané články sú s účinnosťou 22%
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.